Tu ai fost operat de apendicita?

Din ce in ce mai multe persoane trec prin operatia de apendicita mai devreme sau mai tarziu in viata, iar intrebarile despre aceasta afectiune continua sa existe. In acest articol vom vedea daca exista mituri despre apendicita de la Bogdan Ivanescu sau anumite zvonuri sunt adevarate.

In primul rand este important sa intelegem ce este de fapt apendicita. Aceasta este o inflamatie a apendicelui, un mic organ, care este situat in imediata apropiere a intestinului gros. Ca urmare, exista posibilitatea ca din cauza unei alimentatii nesanatoase, acest saculet sa creasca in volum si sa acumuleze mult lichid care nu se dreneaza asa cum ar trebui si poate duce la dureri abdominale intense sau si mai rau, la infectii care pot favoriza aparitia peritonitei, o infectie care poate fi fatala. Din acest motiv este bine sa tratam cu mare seriozitate durerile aparute in zona abdomenului si sa mergem la medic daca ne dam seama ca simtim un disconfort pentru a se putea astfel interveni de urgenta in caz de nevoie.

De cele mai multe ori inflamatia apendicelui apare cel mai des intre 10 si 30 de ani, insa nici dupa aceasta varsta nu suntem feriti, femeile fiind de aproape 3 ori mai expuse acestei afectiuni in comparatie cu barbatii.

Apendicita se manifesta prin urmatoarele simptome: durere localizata initial in partea superioara a abdomenului, care se deplaseaza ulterior in partea dreapta a acestuia, prin lipsa poftei de mancare, febra, stari frecvente de greata si scaun anormal, care poate fi diareic sau constipativ. Factorii de risc care pot favoriza inflamarea apendicelui se impart in doua categorii, uni care reflecta adevarul si altii care sunt doar un mit.

Semintele de floarea soarelui care sunt consumate cu coaja si samburii din fructe si legume sunt principala cauza a apendicitei. Aceasta este principala cauza, dupa cum spun multi specialisti, ceea ce confirma faptul ca acest mit are o doza mare de veridicitate. Asadar, aceste seminte, samburi si alte componente dure ajung in tractul digestiv si se calcifiaza pe parcursul timpului ducand astfel la un blocaj al intestinului gros. In timp apar inflamatii ale mucoasei apendicelui din cauza bacteriilor care se acumuleaza pe portiunea respectiva.

Avand in vedere ca sunt medici care contrazic aceasta afirmatie si care afirma ca simpla prezenta a acestor mici seminte nu poate bloca orificiul apendicelui, acestia recomanda sa fie consumat destul de des alimente bogate in fibre, cum ar fi cereale integrale, condimente, seminte de in, ovaz, nuci, fasole, linte, dovlecei, conopida, varza, broccoli, mere, pere, portocale, banane. Acestea au capacitatea de a stimula tranzitul intestinal si de a favoriza eliminarea materiilor fecale in totalitate, astfel scazand riscul de inflamatie a colonului, respectiv apendicelui.

In concluzie, mitul conform caruia daca mancam seminte intregi si samburi este oarecum adevarat, in conditiile in care nu avem o alimentatie echilibrata, bazata pe fructe si legume care sa aibe un continut mare de fibre.

Poti descoperi si alte informatii din urmatorul videoclip DoctorMIT:

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *