Diabetul de tip 2 se operează! Anual, peste 10.000 de persoane aleg metoda tratamentului chirurgical

De la debutul pandemiei COVID -19, românii care au aflat că diabetul de tip 2 se operează, aleg metoda modernă a tratamentului chirurgical.

Operația se realizează în Turcia, la un centru de excelență în chirurgie metabolică, unde sunt operați mii de pacienți din întreaga lume. Comparativ cu anii trecuți, numărul românilor interesați de intervenția de interpoziție/transpoziție ileală, denumită popular operație de diabet de tip 2, este în creștere.

Specialiștii spun că interesul s-a mărit odată cu debutul COVID – 19, când s-a aflat că persoanele cu diabet au risc crescut în cazul contractării virusului.

În România, potrivit statisticilor, unul din 11 adulţi suferă de diabet zaharat de tip 2 și are boli asociate, care scad dramatic calitatea vieţii. Mai grav este că vârsta de debut a bolii a scăzut și diabetul a ajuns să fie acel sac fără fund al sistemul nostru de sănătate.

Există însă o speranță – operația de diabet de tip 2, care se practică în Turcia și în marile centre de chirurgie metabolică din lume. În urma intervenției chirurgicale, valorile glicemiei se normalizează, se renunță la medicație (inclusiv insulină) și la regimul strict.

Cum afli detalii și vorbești cu un specialist, dacă ești interesat de operația de diabet de tip 2

Știm, la prima vedere ți-e greu să crezi că medicina a evoluat într-atât încât diabetul, boala despre care știai că e fără leac, să se trateze chirurgical. Acest tratament se practică de peste 15 ani, în marile centre de chirurgie metabolică din lume, iar în Turcia, din 2007. Din 2016, în urma cercetărilor și cazurilor rezolvate cu succes, specialiștii au îndemnat practicarea operației de diabet de tip 2 la scară mare.

Astfel, dacă vrei să te documentezi despre operația de diabet de tip 2, o poți face în mai multe feluri. Primul ar fi să suni la Clinica Ensar Duman din București, unde se află reprezentanța centrului de chirurgie metabolică din Turcia, în România.

Poți să cauți informații pe www.ensarduman.ro și să completezi online solicitarea de a fi contactat. Pe canalul de youtube Ensar Duman Clinic vei găsi mărturiile pacienților operați, iar pe internet, emisiuni de specialitate în care consilierul medical explică detaliile operației.

Ce implică operația de diabet de tip 2 realizată în Turcia

  “Intervenția aparține chirurgiei metabolice, se realizează la paroscopic, în zona intestinului subţire, pe segmentul ileon. În timpul operației, medicii nu acționează deloc asupra pancreasului ci doar în cazuri rare este implicată şi o mică porţiune a stomacului.

Trebuie să știți că operația presupune deplasarea pacientului la spitalul din Turcia, pentru o perioadă de 9 zile. Sunt necesare 2 zile de internare pre-intervenţie, pentru efectuarea analizelor complexe, iar în ziua a 3- are loc operația.

Durata propriu-zisă a intervenției este, în medie, de 2 ore și jumătate, iar spre seară, pacientul își recâștigă mobilitatea. Urmează alte 2-3 zile petrecute în spital, post-operatorii, iar în ziua a 10-a are loc externarea”, explică Ensar Duman.

Ce modificări apar după operația de diabet de tip 2

   După intervenție vor fi necesare 6 săptămâni de regim alimentar. Imediat după tratarea chirurgicală, valorile glicemiei vor scădea. Metabolismul se reglează şi mecanismele, care produc rezistenţa la insulină a organismului, sunt eliminate.

“Procesul este ireversibil, boala nu revine. Sub îndrumarea medicului, persoana operată va renunţa treptat la medicaţie şi la tratamentul injectabil cu insulină.

  La un an de la operație, valorile glicemiei pacienţilor operaţi sunt normale. Acest fapt va permite introducerea, după primele 6 săptămâni post-operatorii, de alimente noi. Totodată, se va renunța la medicație, inclusiv la insulină.

  În plus, complicațiile apărute pe fondul diabetului (hipertensiune, retinopatie diabetică, neuropatie diabetică, etc) se vor diminua până la remitere totală.

Pacientul va realiza controale la 3, 6, 9 și 12 luni de la operația de diabet de tip 2. Pentru aceste controale nu este neapărat necesară deplasarea pacienților la spitalul din Turcia, analizele fiind efectuate în țară”, spune consilierul medical Ensar Duman, unicul reprezentant al spitalului din Turcia, în România.  

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *