Cum este detectat virusul SARS-CoV-2 utilizand testul RT PCR?
Pandemia de Covid -19 provocata de coronavirusul SARS-CoV-2 s-a raspandit in toata lumea. Testarea pentru Covid-19 a cat mai multor oameni si izolarea celor pozitivi poate stopa raspandirea acestei boli. GRAL Medical ofera sprijin si expertiza pentru a detecta la timp prezenta SARS-CoV-2 in organismul pacientilor care se prezinta la testare. Pentru Testul RT PCR Covid 19, recoltarea poate fi efectuata in Centrele GRAL Medical in orarul special alocat acestora. Rezultatele sunt rapide, precise si se primesc online, intr-un interval de 24 – 30 de ore sau in aceeasi zi in regim de urgenta. In acest fel, pacientii care primesc un rezultat pozitiv pot lua masuri imediate de izolare si tratament.
Ce este un test RT PCR?
RT PCR este o metoda care poate detecta prezenta materialului genetic specific unui agent patogen, inclusiv virusurilor. Initial, aceasta metoda a utilizat markeri izotopi radioactivi pentru a detecta materialul genetic vizat, insa rafinarea ulterioara a permis inlocuirea acestor izotopi cu markeri speciali, fluorescenti. Aceasta tehnica este cea care permite oamenilor de stiinta sa vada rezultatele intr-un timp mai scurt. RT-PCR in timp real este una dintre cele mai utilizate metode in laborator pentru a detecta prezenta virusului SARS-CoV-2. Genul acesta de test a fost folosit si pentru a diagnostica alte boli, detectand virusul Ebola si virusul Zika. Tehnica a fost adaptata pentru a functiona si cu virusul SARS-CoV-2 si acum ofera cele mai sigure rezultate.

Cum este detectat virusul SARS-CoV-2 cu un test de COVID-19, prin metoda RT PCR?
Anumite virusuri, asa cum este si SARS-CoV-2, care provoaca COVID-19, au ca material genetic ARN, care patrunde in celulele sanatoase, astfel incat sa se multiplice si sa supravietuiasca. Dupa ce a ajuns in celula, virusul preia controlul pentru a “reprograma” celulele, transformandu-le in “fabrici” care la randul lor produc acest virus.
Pentru ca un astfel de virus sa fie detectat, utilizand un test PCR oamenii de stiinta convertesc ARN-ul in ADN. Acesta este un proces care poarta numele de revers-transcriere. Se aplica aceasta metoda deoarece doar ADN-ul poate fi copiat sau amplificat, aceasta etapa fiind o parte cheie a testului Real-Time PCR. Oamenii de stiinta amplifica de sute de mii de ori o parte specifica a acestui ADN viral obtinut . Amplificarea este foarte importanta pentru a confirma cu precizie daca virusul este sau nu prezent.
De ce se recomanda un test RT PCR?
Tehnica RT PCR este foarte precisa si mult mai sensibila comparativ cu orice alta tehnica existenta, putand sa ofere un diagnostic corect intr-o perioada cuprinsa intre 24 si 30 de ore, astfel incat pacientii sa afle la timp daca s-au infectat sau nu (aceasta tehnica este considerata “gold standard” – tehnica de referinta folosita in prezent pentru detectia SARS-CoV-2). Clinicile GRAL Medical au centre de testare in 8 judete din tara, conform informatiilor prezente pe site, in care pacientii se pot prezenta pentru prelevarea probelor fara programare, respectand programul mentionat pentru recoltare.
Persoanele care trebuie sa calatoreasca, cei care au intrat in contact cu o persoana infectata cu SARS-CoV-2, cei care intra des in contact cu un numar mare de persoane straine sau cei care lucreaza in medii in care au nevoie de un test negativ pentru a putea sa isi desfasoare activitatea, pot apela la aceste teste cu incredere si vor primi rezultatul rapid, astfel incat sa se poata trata la timp, daca rezultatul este pozitiv, sau sa isi poata continua activitatea fara stres.
Informatii si programari pentru testare Covid-19 la 031 1000 200 sau email la [email protected].
Leave a Response