
Ce boli se pot ascunde în spatele unor valori VSH anormale
VSH este prescurtarea de la Viteza de Sedimentare a Hematiilor și face referire la rapiditatea cu care globulele roșii se separă și se depun într-o anumită perioadă de timp. Când vorbim de VSH, o analiză simplă este posibil să nu fie suficientă pentru anumite diagnostice, motiv pentru care se realizează împreună cu alți markeri inflamatori precum fibrinogenul și proteina C reactivă.
De cele mai multe ori, pacienții ajung să facă o astfel de analiză în urma unor simptome precum: dureri de cap, febră inexplicabilă, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare și articulare, amețeli etc. Este o investigație care se face de regulă după un consult la un specialist. Dacă acesta observă că ceva nu este în regulă și are anumite suspiciuni, îți va recomanda și o astfel de analiză.
Dacă viteza de sedimentare este prea mare, este posibil ca în corp să existe o inflamație ce trebuie identificată și tratată. Trebuie însă ca interpretarea să se facă de un medic, pentru că se urmăresc și alți parametri, nu doar VSH.
Printre bolile ce pot da o viteză de sedimentare prea mare se numără:
- poliartrită reumatoidă
- lupus
- osteomielita
- infecțiile bacteriene la copii
- cancer.
Totodată, există cazuri în care hematiile au o viteză de sedimentare mai mică și nivelul VSH este scăzut. Aici pacienții se pot confrunta cu:
- anemie
- insuficiență cardiacă congestivă
- boli alergice
- hepatită acută virală.
Când faci o astfel de analiză sau când ai primit rezultatele și valorile nu sunt în parametri normali, nu te îngrijora înainte de a discuta cu un medic și de a vedea dacă sunt și alti parametri în neregulă, deoarece sunt mulți factori care pot influența rezultatele.
De exemplu, vorbim de factorii ce țin de organism. Trebuie să știi că valorile pot fi în afară parametrilor în cazul persoanelor mai înaintate în vârstă sau a celor care sunt însărcinate. Totodată, ele pot fi influențate de consumul moderat de alcool, fumat sau o masă bogată în grăsimi. Obezitatea este un alt factor care poate da valori ale VSH-ului anormale, alături de menstruație sau consumul de medicamente.
Foarte important este și modul în care laboratorul prelucrează și analizează probele, motiv pentru care este foarte important să alegi un laborator cu specialiști bine pregătiți și aparatură de calitate. În acest sens îi recomandăm pe cei de la ProTest Diagnostic.
Revenind la factorii ce țin de laborator și ce pot influența rezultatele, amintim: recoltarea și păstrarea probelor la o temperatură mai mare decât este recomandat, păstrarea probelor direct în bătaia soareluie, poziționarea în mod greșit a tubului în care s-a recoltat sau umplerea lui insuficientă, timpul de măsurare greșit sau chiar întârzieri în timpul de procesare al probei.
Leave a Response